Begravningshjälp – ekonomiskt stöd för en värdig begravning

Om det saknas pengar i ett dödsbo kan kommunen hjälpa till att täcka kostnaderna för begravningen. Här förklarar vi vad kommunal begravningshjälp är, hur du ansöker och vad som ingår.

Vad är begravningshjälp?

Begravningshjälp är ett ekonomiskt stöd som kan täcka hela eller delar av kostnaden för en begravning när dödsboet saknar medel. Det vanligaste stödet är kommunal begravningshjälp som söks via socialtjänsten i den avlidnes hemkommun. Det är dödsboets ekonomi som ligger till grund för bedömningen, inte de anhörigas privata ekonomi.

Utöver det kommunala stödet kan begravningshjälp även komma från försäkringar och fackförbund.

Så ansöker du om begravningshjälp

  • Betala inget i förväg. Det är viktigt att du inte betalar några räkningar eller låter pengar dras från dödsboet innan du sökt begravningshjälp. Kostnader som redan betalats ersätts inte av kommunen.
  • Kontakta din begravningsbyrå för att få ett kostnadsförslag. Detta behövs som underlag till ansökan.
    Kontakta oss på 010-146 33 00 eller info@begravningsbolaget.se. Du kan också vänd dig direkt till någon av våra lokala begravningsbyråer.
  • Skicka ansökan till kommunen där den avlidne var folkbokförd. Det är ofta socialkontoret som hanterar ärendet.
  • Avvakta godkännande från kommunen innan du godkänner kostnadsförslaget från begravningsbyrån.
  • Visa godkännandet från kommunen till byrån, som sedan kan fakturera kommunen direkt.

Kommunal begravningshjälp – belopp och vad som ingår

Hur mycket begravningshjälp du kan få från kommunen varierar beroende på var i landet du bor. Enligt Socialstyrelsen bör kommuner bistå med upp till ett halvt prisbasbelopp, vilket motsvarar 29 400 kronor år 2025. Vissa kommuner erbjuder ett något högre belopp, medan andra har ett lägre tak.

Vanligtvis täcker begravningshjälpen följande kostnader:

  • Enklare kista
  • Transport av den avlidne
  • Urna vid kremation
  • En enkel ceremoni
  • Vissa administrativa kostnader, t.ex. dödsannons

Däremot ingår inte personliga tillval som blommor, minnesstund, solosång eller särskild utsmyckning av ceremonilokalen. Vill du inkludera sådant, får det bekostas av dödsboet eller anhöriga. I vår guide om kostnader för en begravning kan du se prisexempel och läsa mer om vad som påverkar kostnadsbilden.

Begravningshjälp i försäkring, fack och andra källor

Utöver kommunens stöd kan det i vissa fall finnas andra möjligheter till ekonomisk hjälp i samband med en begravning. Det är alltid värt att undersöka om den avlidne hade någon försäkring eller var medlem i en organisation som erbjuder efterlevandeskydd. Här är de vanligaste kompletterande källorna till begravningshjälp:

Hem- eller livförsäkring
Många har ett försäkringsskydd via hemförsäkringen, ett separat livförsäkringsavtal eller tjänstepension. Det kan finnas ett engångsbelopp som betalas ut vid dödsfall, ibland kallat begravningsskydd eller efterlevandeskydd. Kontakta försäkringsbolaget eller pensionsförvaltaren för att ta reda på vad som gäller.

Fackförbund
Flera fackförbund erbjuder begravningshjälp eller efterlevandeskydd till sina medlemmar. Det kan handla om ett fast belopp som betalas ut till anhöriga eller om andra former av ekonomiskt stöd i samband med dödsfall. Kontakta det fackförbund den avlidne tillhörde för att höra vad som ingår.

Svenska kyrkan
Även om Svenska kyrkan inte ger direkt ekonomisk begravningshjälp, kan vissa församlingar bistå på andra sätt, till exempel genom att erbjuda kostnadsfri lokal, präst eller kyrkomusiker. Det gäller oftast om den avlidne var medlem i kyrkan. Kontakta din lokala församling för att höra vilka möjligheter som finns.

Försäkringskassan
Ger inte direkt begravningshjälp, men kan vara inblandad i andra ersättningar.

Hjälp att planera en begravning

Hos oss på Begravningsbolaget får du stöd genom hela processen. Vi hjälper dig ta fram en offert för ansökan om begravningshjälp och vägleder dig i kontakten med kommunen.

  • Chatta direkt Vardagar 08-17
  • Kontakta oss

Vanliga frågor om begravningshjälp

Du kan ansöka om dödsboet inte har råd med en enkel och värdig begravning.

Samma regler gäller. Det är dödsboets tillgångar som avgör, inte individens ålder.

I vissa fall kan undantag ges, men det krävs särskilda skäl. Kontakta kommunen för att få besked.

Det är socialtjänstlagen som ligger till grund. Kommunen är ansvarig för handläggningen.