Gäst på begravning

För dig som ska gå på begravning

Oavsett om det är första gången du är gäst på begravning, ska gå på en begravning eller om du varit på många begravningar kan du ha frågor och funderingar. Hur går en begravning till? Vem får närvara på en begravningsceremoni? Vilken klädsel passar på begravning? Vi har samlat den viktigaste informationen för dig som ska vara gäst.

Vanliga frågor som begravningsgäst

Som gäst på begravning uppkommer ibland många frågor och funderingar, inte minst för den som aldrig har varit på en begravning förut. Begravningsbolagets rådgivare och coacher har lång erfarenhet och för att hjälpa dig att reda ut frågetecken har vi sammanställt några vanliga frågor. Har du fler frågor? Du är alltid varmt välkommen att höra av dig till oss.

Att du som nära anhörig och vän till den som har avlidit vill närvara på begravningen betyder mycket för både familjen och för sorgearbetet. Begravning är ett tillfälle att säga farväl, visa din uppskattning och att dela sorgen med andra som kände personen som nu lämnat er. Även andra, som känt personen men som inte anser sig vara så nära, vill ofta också vara delaktiga på begravningen. Det är viktigt att känna till att det finns olika sätt att delaktig och att dela sorgen. Ibland vill familjen ha begravningsceremonin inom en sluten krets och i dödsannonsen kan det stå "att begravningen sker i kretsen av de närmaste eller i stillhet". Men din omtanke och omsorg är ändå viktig. Det finns flera fina möjligheter att vara delaktig och visa deltagande utan att vara med på begravningen. Ibland har gäster möjlighet att närvara vid begravningen via länk om anhöriga direktsänder begravningen. Du kan även besöka den avlidnes minnesrum för att skriva en personlig hälsning till den avlidne och familjen. Du kan tända ett ljus eller ge en minnesgåva till någon fond eller en organisation som betydde mycket för den avlidne. Att sända kondoleansblommor hem till familjen innan begravningen är en fin gest. Många väljer också att skicka blommor till begravningen.

Hur formellt du behöver klä dig på en begravning varierar. Även när det inte finns en uttalad klädkod om begravningsklädsel kan det kännas bra att klä upp sig. Att klä upp sig är ett sätt att förbereda sig inför begravningen, men även ett sätt att visa respekt och deltagande. För män är mörk kostym (kavaj) den vanligaste begravningsklädseln. Svart slips är alltid korrekt. Den som tillhör den avlidnes närmaste familj kan även ha vit slips. För kvinnor kan klädseln innebära mörk dräkt, klänning, kjol, byxor, mörka strumpor och en vit scarf alternativt halsduk. Valfri klädsel innebär att gästernas klädsel är just valfri. Detta hindrar inte de gäster som vill klä sig formellt från att göra det. När det står ljus klädsel eller sorgklädsel innebär detta att ljus (valfri) klädsel ska användas.

Svarta, putsade skor är att föredra när du går på begravning. Skorna kan ha klack, men klacken bör vara låg eller på sin höjd vara halvhög. Välj gärna en mjuk sula så inte klackljud stör under ceremonin. Skor som sandalliknande, och öppna skor, bör undvikas.

Barn behöver inte bära svarta kläder vid begravning. Det räcker gott och väl att barnen har på sig sina finkläder. Av respekt kan det vara bra att undvika att klä barnen i väldigt färgstarka kläder. Andra kläder som bör undvikas är till exempel t-shirt med tryck och shorts.

En av de allra vanligaste frågorna är vilken färg slipsen ska ha. Ska jag bära svart eller vit slips? Traditionellt är det vit slips som gäller, men numera är det framför allt de närmaste som bär vit slips medan andra gäster bär svart slips. Vem som räknas som någons närmaste är en tolkningsfråga och det kan vara bra att prata ihop sig om klädsel för att ingen ska känna sig utanför. Exempel på personer som brukar bära vit slips är make, barn, barnbarn, syskon och föräldrar.

I Sverige har antalet gäster på begravningar halverats på bara några decennier. Det kan bero på att många känner osäkerhet kring om de bör gå på begravningen eller inte. Vissa tänker att de bara kände den avlidne men inte inte maken, sambon eller familjen, och väljer därför bort att gå. För andra är det tvärtom så att de bara känner man eller barn och inte den avlidne. Skälen till att gå på en begravning är många och olika. Ett av de främsta är att hedra den döde och ta ett personligt avsked. Att komma på en begravning är också ett fint sätt att visa stöd till de anhöriga.

Om inte familjen önskat eller uttryckt något särskilt räcker det att vara vid ceremonilokalen 10-15 minuter innan begravningen börjar.

Begravningsbyrån brukar ordna med handbuketter till den närmaste familjen. Har ingen informerat dig om att det kommer finnas en handbukett är det brukligt att ta med en egen handbukett som du kan lämna vid det personliga avskedet. Större blommor och blomsterarrangemang som ska stå framme vid kistan/urnan går givetvis också bra att ta med. Dessa brukar också kunna förbeställas så att de står utställda på förhand.

Det kan vara svårt att veta hur du bemöter en vän eller bekant som förlorat en anhörig. Du kan stötta på olika sätt och det viktiga är inte vad du gör utan att du finns där. Du kan till exempel ringa, skriva eller hälsa på. Ett sätt att visa sitt stöd är att skicka blommor eller laga mat till den som sörjer. Att få hjälp med vardagssysslor kan vara väldigt värdefullt under den svåraste tiden. Sorg kan ta sig uttryck på många olika sätt – som ilska, förnekelse eller ifrågasättande, men också som glädje. Det är inte fel att skratta mitt i sorgen. Vi går ofta igenom flera olika faser i sorgen. Det är ett sätt för kroppen att hantera krisen i den takt vi orkar. Vissa blir handlingskraftiga och praktiska, medan andra blir handlingsförlamade. Det finns inga rätt eller fel att sörja och det bästa du kan göra är att visa att du finns där oavsett.

Uttrycket ”jag beklagar sorgen” kanske låter gammalmodigt men behöver inte alls vara fel. Om du hellre vill använda ”jag tänker på dig” eller ”jag finns här för dig” fungerar det också bra. Men det allra viktigaste är att lyssna och att fortsätta finnas till hands även efter begravningen. När krisen lagt sig och vardagen återvänt kan ensamheten kännas ännu jobbigare för den som förlorat någon.

Att ge någon som befinner sig i sorg en kram är givetvis inte fel, men det finns bättre och sämre tidpunkter att krama om en anhörig under en begravning. Till dig som är besökare på en begravning vill vi därför ge en vägledning att vänta med kramandet till den efterföljande minnesstunden. Det är ofta ett mycket bättre tillfälle att prata med anhöriga, att krama om dem och utrycka sitt deltagande än under själva begravningen. Ofta passar gäster på att kramas när de passerar anhöriga efter det personliga avskedet vid kistan/urnan. Den stunden kan vara väldigt viktig för anhöriga att få ha för sig själva och att uppleva som den är.

Vid begravningar sitter närmast anhöriga och släkt oftast på den högra sidan. Det kallas att sitta på ”hjärtsidan” för att få vara närmast hjärtat på den avlidne. Övriga begravningsgäster sitter på motsatt sida. Avvikelser från det kan så klart förekomma. Både på grund av andra lokala traditioner och lokalens utformning. Som vän eller bekant kan du notera var de anhöriga sitter och sedan sätta dig på den motsatta sidan i lokalen. De närmast anhöriga sitter alltid längst fram i ceremonilokalen. Till nära anhöriga räknas alltid den avlidnes maka/make, syskon, barn och barnbarn med respektive samt mor- och farföräldrar. Även ingifta släktingar som svåger, svägerska och syskonbarn räknas dit. Om du är frånskild från den avlidne räknas du inte som en nära anhörig och ska vanligen placera dig bland övriga gäster. Som gäst kan du alltid fråga Ceremonivärden, som finns till för dig under begravningen, om du är osäker på var du ska sitta.

I tur och ordning går alla begravningsgäster fram till kistan/urnan och tar ett personligt avsked. Det sker alltid till vänster om kistan och hålls vanligtvis ganska kort så att samtliga gäster får möjlighet att ta farväl. Vill du ta ett längre avsked av den avlidne kan du göra det på gravplatsen vid senare tillfälle. Våra ceremonivärdar hjälper alltid till i ceremonilokalen så att ingen gäst ska behöva oroa sig för att göra "fel".

  • Chatta direkt Vardagar 08-17
  • Kontakta oss