Vad är en minneslund?
En minneslund är en form av anonym gravsättning av aska i en gemensam och fridfull miljö. Det är ett alternativ för den som önskar ett diskret och underhållsfritt sista vilorum, där anhöriga ändå kan besöka platsen, tända ljus och minnas i stillhet.
För den som väljer begravning med kista finns ett motsvarande alternativ som kallas kistgravlund. Här sker gravsättningen utan gravrätt, men ofta med möjlighet till namn på en gemensam minnessten eller tavla.
Gravsättning i minneslund – hur går det till?
Gravsättning i minneslund sker efter kremering. Askan placeras anonymt i marken eller strös i en särskilt avgränsad del av kyrkogården. Du får inte strö askan på egen hand utan det görs alltid av kyrkogårdsförvaltningen.
Själva gravsättningen sker utan att anhöriga är med, vilket för vissa kan kännas som en lättnad – för andra som en förlust. Efter gravsättningen skickas ett minnesblad till den som beställt gravsättningen som bekräftelse på att den har skett.
Även om du inte får vara med vid gravsättningen kan du som anhörig ändå ordna en minnesstund i samband med eller efteråt.
Regler vid en minneslund
Skötseln av en minneslund ansvarar kyrkogårdsförvaltningen för. Det innebär att området alltid hålls vårdat och värdigt och att du som anhörig inte behöver bekymra dig om praktisk skötsel. Kostnaden täcks av den begravningsavgift som alla folkbokförda i Sverige betalar via skatten.
I minneslunden finns oftast en smyckningsplats, en särskild yta där besökare kan tända ljus eller lägga snittblommor till minne av den avlidne. Det är oftast inte tillåtet att placera något utanför smyckningsplatsen. Eftersom platsen delas av många är det viktigt att följa de lokala regler som gäller för minneslunden. Exakt vad som gäller kan variera något mellan olika församlingar.
Vad får man vanligtvis ha i en minneslund?
- Tillåtet: Snittblommor, levande och batteridrivna ljus på anvisad smyckningsplats.
- Ej tillåtet: Krukväxter, kransar, lyktor, stenar, personliga föremål eller planteringar.
Namnskylt
I en traditionell minneslund sätts ingen namnskylt upp vid själva gravplatsen. Däremot erbjuder vissa kyrkogårdar en gemensam minnestavla där du mot en mindre avgift kan få namnet på den avlidne inskrivet. Detta är frivilligt och inte standard i alla församlingar.
Alla som är gravsatta i minneslunden finns dock dokumenterade i den så kallade gravboken på den aktuella kyrkogården eller begravningsplatsen.
Hitta en minneslund
Minneslundar finns på många kyrkogårdar runt om i Sverige. Ofta är de utmarkerade på en karta vid begravningsplatsens entré, och i många fall även på kyrkogårdsförvaltningens eller församlingens webbplats. Du kan också kontakta förvaltningen direkt för att få veta var minneslunden ligger och om det finns särskilda regler att känna till.
Eftersom gravsättningen i en minneslund är anonym kan du inte söka efter en enskild persons gravplats, men platsen är öppen för alla att besöka, tända ett ljus och minnas.
Hjälp att planera för minneslund
Att välja minneslund som gravsättningsform kan kännas som ett stillsamt och vackert alternativ, särskilt för den som önskar en anonym och skötselfri viloplats. Oavsett om du planerar en begravning för en närstående eller funderar kring egna önskemål, kan det vara skönt att ha någon att prata med. Vi på Begravningsbolaget hjälper dig att hitta det som känns rätt.