Vad en begravning kostar

Hur mycket kostar en begravning?

Det exakta priset för vad en begravning kostar varierar beroende på hur du vill utforma begravningen. Det finns egentligen ingen gräns för hur mycket en begravning kan kosta och vilka begravningskostnader som tillkommer vid extra val och önskemål. Men det går att göra prismedvetna val för att hålla nere kostnader för begravning. Hur mycket en begravning kostar beror helt enkelt på vilka önskemål som finns.

Så mycket kostar en begravning i snitt

En snittbegravning kostar mellan 18 000-27 000 kronor enligt Sveriges Begravningsbyråers Förbund. Då räknar man inte med gravsten, dödsannons och eventuella juridiska kostnader så som bouppteckning, bodelning och arvskifte.

Begravningsbyråernas arbetskostnad varierar också beroende på uppdragets omfattning. Vanligtvis ligger arbetskostnaden någonstans mellan 5 000-15 000 kronor. Arbetskostnaden baseras på kontakt med kyrkor, Skatteverket och viss koordinering av begravningsärendet. Utöver begravningsbyråns arvode består kostnaderna av transporter och hantering av den avlidne, ceremonivärd från begravningsbyrån vid begravningen och olika typer av förmedlade varor och tjänster. Exempelvis kista, urnor, blommor, dödsannonser och minnesstund och programkort.

Att känna till

Det är dödsboet som betalar för begravningen. Om det inte finns tillräckligt med pengar i dödsboet kan anhöriga ansöka om ekonomiskt bistånd hos den kommun den avlidne var skriven i. Biståndet ska täcka en ”värdig” begravning.

När en person avlider täcks en del kostnader av begravningsavgiften som betalas via skatten som exempelvis gravplats eller motsvarande på allmän begravningsplats i 25 år. Även kostnad för gravsättning, transporter till gravsättning, eventuell kremering, lokal för förvaring av den avlidne inför begravning och lokal för begravningsceremoni utan religiösa symboler.

Det finns många olika faktorer som påverkar kostnaden för begravningen. Exempelvis hemförsamlingens avgifter, var den avlidne begravs - i hemförsamlingen eller någon annanstans. Om du väljer minneslund eller familjegravplats, hur många och långa transporter som behöver göras, dödsannonsens utformning och om den ska vara i en tidning eller flera. Val av kista, musikarrangemang och eventuell minnesstund med antalet gäster och vad gästerna bjuds på efter begravningen.

Mer läsning

  • Vem betalar begravningen?

    Läs mer här

  • Planera begravning

    Börja planeringen här