Vad händer när någon dör?

När någon avlider följer en rad händelser – från att dödsfallet konstateras till ceremonin och gravsättningen. I den här guiden får du en tydlig överblick över vad som händer när någon dör, hur processen ser ut och vad som kan vara bra att känna till som anhörig.

När någon dör – tidslinje

Här ser du hur händelseförloppet efter ett dödsfall brukar se ut – i vilken ordning saker sker och ungefär när i tiden de vanligtvis inträffar. Vill du veta vad du som anhörig behöver göra? Läs vår checklista vid dödsfall som guidar dig genom varje steg.

Direkt efter dödsfallet

Läkare tillkallas för att konstatera dödsfallet, utfärda dödsbevis och märker den avlidne med ett identitetsband.

🕔 Sker ofta inom 1–4 timmar.

Läkaren som konstaterar dödsfallet fastställer även dödsorsaken och skriver ett dödsorsaksintyg. Om dödsfallet är oväntat eller oklart, kan läkaren begära obduktion eller kontakta polisen. Anhöriga har alltid rätt att få en skriftlig redogörelse.

🕔 Utreds direkt eller inom 1–2 dygn.

Under det första dygnet

Den avlidne görs i ordning innan avfärd, kroppen tvättas, ögon och mun sluts, händerna läggs till rätta.

🕔 Vanligtvis inom några timmar efter dödsfallet.

Den avlidne förs till bårhus för kylförvaring eller direkt till bisättning. Boka transport av avliden direkt hos oss – vi ser till att det sker korrekt och respektfullt.

🕔 Vanligtvis inom 6–24 timmar.

Inom de första dagarna

Ju tidigare kontakt tas, desto enklare att planera en personlig ceremoni. Ring oss direkt på 010-146 33 00, mejla oss på info@begravningsbolaget.se så återkommer vi till dig eller kontakta någon av våra lokala begravningsbyråer.

🕔 Bör ske inom de första dagarna.

Tillsammans med begravningsbyrån får de anhöriga stöd att planera begravningen. Det kan handla om val kring plats, officiant, kläder, musik, och andra detaljer.

🕔 Startar inom några dagar – planering pågår i 1–2 veckor.

Från några dagar till två veckor

Den avlidne läggs i kistan enligt de anhörigas önskemål. Kistläggningen utförs oftast av begravningsbyrån i samband med transport från bårhuset till bisättningslokalen. Anhöriga kan ibland närvara om de önskar.

🕔 Vanligtvis 2–7 dagar efter dödsfallet.

Under visningen får anhöriga möjlighet att se den avlidne i sin kista, lägga med en hälsning eller en minnessak och ta ett personligt farväl. Visningen kan ske i kretsen av närmaste familjen eller vara öppen för fler – det avgör ni själva.

🕔 Vanligtvis 5–14 dagar efter dödsfallet.

Inom 1–3 veckor efter dödsfallet

Begravningen hålls enligt anhörigas och den avlidnes önskemål. Den kan vara religiös, t.ex. enligt Svenska kyrkans ordning, eller borgerlig.

🕔 Vanligast 1–3 veckor efter dödsfallet men senast inom 30 dagar enligt lag (om kista gravsätts eller kremeras).

Efter ceremonin samlas ofta anhöriga och gäster för en minnesstund. Man minns, äter något och delar tankar och berättelser.

🕔 Hålls i regel direkt efter ceremonin.

Inom någon månad

Jordbegravning: Gravsättning av kista sker vanligtvis direkt efter ceremonin.
Kremering: Kistan kremeras efter ceremonin och askan läggs i en urna som gravsätts senare – inom ett år från dödsfallet.

Hjälp när någon dör

Att mista en närstående är tungt, oavsett om det sker plötsligt eller efter en tids sjukdom. Hos oss på Begravningsbolaget får du stöd genom hela processen – från det första samtalet till begravning och gravsättning. Vi hjälper dig att förstå vad som händer, vad som behöver göras och ser till att allt sker på ett tryggt, värdigt och personligt sätt. Kontakta oss om du vill ha hjälp, råd eller bara någon att prata med. Vi finns här, dygnet runt.

  • Chatta direkt Vardagar 08-17
  • Kontakta oss

Vanliga frågor om vad som händer när någon dör

En läkare måste tillkallas för att konstatera dödsfallet och skriva ett dödsbevis.

Ring 112 så hjälper de dig att få kontakt med en läkare som kan fastställa dödsfallet.

Sjukvårdspersonalen kontaktar läkare och ordnar med transport till bårhus.

Vårdpersonalen tillkallar en läkare och gör i ordning den avlidne inför anhörigas besök. Därefter informerar personalen om att en bårtransport till bårhuset vanligtvis behöver beställas.

Enligt svensk lag ska kremering eller gravsättning av kista ske senast 30 dagar efter dödsfallet.

Att öppna fönstret när någon dör är en gammal tradition som symboliserar att själen får lämna kroppen i fred. Det är inget som krävs enligt lag eller sjukvårdsrutiner, men kan kännas betydelsefullt för vissa anhöriga. Det är helt frivilligt och upp till dig om du vill följa seden.